Νέα δεδομένα φέρνει η τεχνολογία στη μεταμόσχευση οργάνων.
Η ιαπωνική startup PorMedTec ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τρία χοιρίδια κλώνους που έχουν όργανα, τα οποία μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους με μικρότερο κίνδυνο ανοσοαπόρριψης. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ
ανθρώπων και ζώων.Τα χοιρίδια, τα οποία γεννήθηκαν την Κυριακή χρησιμοποιώντας κύτταρα που εισάγονται από την αμερικανική startup βιοτεχνολογίας eGenesis, θα δοθούν σε ιατρικά ιδρύματα στην Ιαπωνία για προκλινική έρευνα, ανέφερε η εταιρεία.
Η PorMedTec, ένα spinoff του Πανεπιστημίου Meiji, εισήγαγε γονιδιακά επεξεργασμένα κύτταρα χοίρου από το eGenesis τον Σεπτέμβριο και μετέφερε τους πυρήνες τους σε κύτταρα ωαρίων, δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα έμβρυα. Στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν στη μήτρα ενός θυληκού χοίρου για την παραγωγή κλώνων χοιριδίων.
Τα χαρακτηριστικά των κλώνων χοίρων
«Η πραγματοποίηση της ξενομεταμόσχευσης αναμενόταν εδώ και πολλά χρόνια στην Ιαπωνία, αλλά παρέμεινε στο στάδιο της βασικής έρευνας, επειδή οι χοίροι που θα μπορούσαν να αντέξουν την κλινική εφαρμογή βρίσκονταν ακόμη υπό ανάπτυξη», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. Ωστόσο, το eGenesis έχει προχωρήσει την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, παράγοντας χοίρους που έχουν μικρότερη πιθανότητα ανοσοαπόρριψης από τους ανθρώπους, χειραγωγώντας 10 σχετικά γονίδια χοίρου, πρόσθεσε.
Η αμερικανική εταιρεία πέτυχε επίσης να δημιουργήσει χοίρους στους οποίους αδρανοποιούνται γονίδια ενδογενών ρετροϊών χοίρων (PERVs). Τα PERVs, τα οποία είναι ιοί που υπάρχουν στο γονιδίωμα όλων των χοίρων και μπορούν να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα, αποτελούν από καιρό ένα σημαντικό εμπόδιο για την ξενομεταμόσχευση χρησιμοποιώντας κύτταρα, ιστούς και όργανα χοίρου.
Η επιτυχημένη κλωνοποίηση στην Ιαπωνία ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου με τέτοιο ιστορικό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την υλοποίηση κλινικών εφαρμογών στη χώρα», δήλωσε η PorMedTec.
Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το eGenesis, ανακοίνωσε ότι ένας πίθηκος με νεφρό που είχε μεταμοσχευθεί από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι επέζησε για περισσότερα από δύο χρόνια, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες περιόδους επιβίωσης για μεταμόσχευση οργάνων μεταξύ των ειδών.
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.