Συμβαίνει εδώ και μέρες στο πολύπαθο και μονίμως υποστελεχωμένο Τμήμα του Τεχνητού Νεφρού του Βοστανείου Νοσοκομείου. Οι βάρδιες αιμοκάθαρσης ήταν 7πμ-11πμ , 12μ-4μμ και 5μμ-9μμ αρχίζουν πλέον μια ώρα αργότερα, έγιναν δηλαδή 8μμ-12μ, 1μμ-5μμ, και 6μμ-10μμ. Όταν ρωτήσαμε το λόγο, μας εξήγησαν ότι: Δεν είναι σύννομο και δεν καλύπτονται νομικά να ενώνονται οι ασθενείς με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης χωρίς να είναι παρών γιατρός.
Ο γιατρός που τελειώνει την εφημερία του 12 μεσάνυχτα – 8 πρωί, το διάστημα 7πμ-8πμ πρέπει να είναι στα επείγοντα και όχι στον Τεχνητό Νεφρό. Άρα δεν μπορεί να ξεκινήσει η σύνδεση των ασθενών χωρίς την παρουσία γιατρού. Μέχρι σήμερα εδώ και 7 χρόνια στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού βιώνουμεελλείψεις Νεφρολόγων, ειδικού
Καρδιολόγου και αγγειολόγου, που σύμφωνα με το νόμο που ισχύει (προ covid) έπρεπε να υπάρχουν σε μόνιμη βάση στη μονάδα. Αντ’ αυτού οι ασθενείς της απογευματινής , 3ης βάρδιας, έχουμε γενικούς γιατρούς και τη μοναδική νεφρολόγο κάποια απογεύματα. Κάποιες φορές η γιατρός της βάρδιας είναι υποχρεωμένη να είναι και στα επείγοντα ταυτοχρόνως. Αντ’ αυτού στους ασθενείς της απογευματινής βάρδιας έχουμε γενικούς γιατρούς και τη μοναδική νεφρολόγο κάποια απογεύματα. Κάποιες φορές η γιατρός της βάρδιας είναι υποχρεωμένη να είναι και στα επείγοντα ταυτοχρόνως.«Νεφροπαθείς με 80% και πάνω αναπηρία επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την αιμοκάθαρση επειδή δεν μπορεί το νοσοκομείο να βρει γιατρό 7π.μ.- 8π.μ. για να είναι παρών στο Νεφρό όταν συνδέονται με το μηχάνημα (όπως ορίζει ο νόμος)»
«Παλεύουμε κάθε μέρα να κρατηθούμε στη ζωή από το μηχάνημα»
Ζητήσαμε με πολλούς και σωστούς τρόπους τα νόμιμα και η απάντηση της Δ/νσως του Νοσοκομείου ήταν: Δεν υπάρχουν νεφρολόγοι που να ενδιαφέρονται ή «βρείτε μου Νεφρολόγο κι εγώ τον παίρνω αμέσως». Απόρροια αυτών των ελλείψεων τόσον καιρό είναι άνθρωποι 60 και 70 +ετών με αναπηρία 80% και πάνω να γυρίζουν στο σπίτι τους, μετά την αιμοκάθαρση, 11 το βράδυ… και όλα αυτά γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να βρει γιατρό να παρίσταται το πρωί 7-8 στον Νεφρό. Αρχίζω να διερωτώμαι μήπως όχι μόνο θέλουν να καταργήσουντην 3η βάρδια αιμοκάθαρσης , αλλά να μας οδηγήσουν σε ιδιωτική μονάδα.
Βλέπουμε καιρό τώρα να εφαρμόζεται μια πολιτική στο ΕΣΥ που να απαξιώνει τη δημόσια φροντίδα περίθαλψης, με αποτέλεσμα να τον οδηγεί στον ιδιώτηπου την πληρώνει ο ασθενής. Μαθαίνουμε πως χώρες όπως Βουλγαρία , Ρουμανία, φτωχότερες από μας, που πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο μισθό σε ειδικότητες με έλλειψη. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθυστερήσεις μεταμοσχεύσεων, ενώ υπήρχε ο δότης και ο λήπτης έτοιμοι, επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Επειδή και μεις παλεύουμε κάθε μέρα να κρατηθούμε στη ζωή από το μηχάνημα , θα θελα να ξέρω ότι η Δ/νση του Νοσοκομείου θα δείξει την αιτούμενη φροντίδα, βρίσκοντας τον προβλεπόμενο από το Νόμο γιατρό, 7-8 το πρωί παρόντα στον Τεχνητό Νεφρό για να έρθουν οι βάρδιες στην πρώτη του λειτουργίακαι να μην ξεχνάν ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός ψηφοφόρων πίσω από έναν νεφροπαθή, διότι ολόκληρη η οικογένεια συμπάσχει και τον φροντίζει.
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.