Η δωρεά οργάνων είναι θέμα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό και απαιτεί παιδεία

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η πρόθεση των πολιτών να γίνουν δωρητές οργάνων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πρόθεσης κάποιου να γίνει δωρητής, μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης καθηγητής ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο αριθμός είναι μικρός, αλλά πιο κρίσιμο μέγεθος είναι πόσους δότες οργάνων έχουμε ανά έτος, γιατί κάποιος μπορεί να μην έχει δηλώσει,

αλλά αν φύγει από τη ζωή και προσεγγιστεί η οικογένεια μπορεί να συναινέσει.
“Ο αριθμός των ανθρώπων που γίνονται δότες στην Ελλάδα, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Κινούμαστε μεταξύ δύο έως τεσσάρων δοτών, ανά εκατομμύριο ετησίως, τη στιγμή που οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε αριθμούς 20 με 30 δότες. Η διαφορά είναι τεράστια και αυτό σημαίνει αυτόματα ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, που έχουν ανάγκη να ζήσουν και μπορούν να κερδίσουν μια δεύτερη ευκαιρία, στη ζωή, δυστυχώς δεν το καταφέρνουν και φεύγουν και αυτοί από τη ζωή, επειδή δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δοτών συμβατών οργάνων”, τόνισε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

«Πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό»

Όπως ανέφερε, το θέμα της δωρεάς οργάνων είναι πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό, είναι θέμα παιδείας και οργάνωσης. Την οργάνωση πρέπει να τη φτιάξει το κράτος και το υπουργείο Υγείας και απαιτείται τρομερή βελτίωση, αυτή την περίοδο που προσπαθούμε, μέσα από το εθνικό σχέδιο μεταμοσχεύσεων, που παραδόθηκε πριν λίγο καιρό στον πρωθυπουργό και έχει αρχίσει να υλοποιείται. “Πιστεύουμε ότι θα τη βελτιώσουμε, έστω σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό μέσα στο 2022”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΜ.
Για το θέμα της παιδείας, τόνισε ότι έχει να κάνει με την παιδεία, όχι μόνο των ανθρώπων, που πιθανόν χάνουν έναν δικό τους άνθρωπο, αλλά και με την παιδεία του ιατρικού περιβάλλοντος και του ιατρικού κόσμου, γιατί πολλές φορές δεν τους προσεγγίζουν τους ανθρώπους.
“Σαφώς και μπορούμε να βελτιώσουμε τη γνώμη των Ελλήνων για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων, στοιχεία για τα οποία η πλειοψηφία είναι θετική, εάν πειστούν ότι έγινε κάθε προσπάθεια να σωθεί ο άνθρωπός τους και προσεγγιστούν σωστά, κατά κανόνα συμφωνούν στη δωρεά”, επισήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης ανέφερε ότι τη Δευτέρα που ήταν Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, υπήρχε ένα νέο παιδί 16 χρονών που έχασε τη ζωή του στην Πάτρα από μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και οι γονείς βρήκαν την απίστευτη δύναμη μέσα στον πόνο τους να δωρίσουν τα όργανά του, να δώσουν ζωή σε άλλους πέντε (καρδιά, ήπαρ, νεφρά και πνεύμονες) και σε λίγο με τη μεταμόσχευση κερατοειδών να βλέπουν άλλοι δύο άνθρωποι.
Αναφορικά με τα στοιχεία των δωρητών, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι μυστικά, τα γνωρίζει μόνο ο ΕΟΜ. Όταν κάποιος άνθρωπος φύγει από τη ζωή με εγκεφαλικό θάνατο, η μονάδα επικοινωνεί με τον ΕΟΜ και ρωτά αν ο άνθρωπος αυτός έχει δηλώσει δωρητής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι δεν θα ερωτηθεί η οικογένεια, ενώ η οικογένεια σε κάποιον που έχει δηλώσει δωρητής ο ίδιος, ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη δωρεά. Στην περίπτωση που δεν έχει δηλώσει κάποιος δωρητής, τον πρωτεύοντα ρόλο έχει η οικογένεια, οι περισσότερες λένε ναι, αλλά υπάρχουν και κάποιες που μπορεί να αρνηθούν.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος να έχει δηλώσει αρνητής στη δωρεά οργάνων, όπως έγινε τον περασμένο μήνα, με μια κυρία που διαγνώστηκε με εγκεφαλικό θάνατο, η οικογένεια συναινούσε, αλλά η ίδια είχε δηλώσει αρνήτρια στον ΕΟΜ, κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί έστω και αν θέλει η οικογένεια.

Ο καθηγητής τόνισε ότι όσοι φεύγουν από τη ζωή από καρδιά και από καρκίνο δεν μπορούν να ληφθούν τα όργανά τους και κάποιος που δηλώνει πρόθεση, η πιθανότητα να γίνει δωρητής είναι πάρα πολύ μικρή, αφενός γιατί στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος και στη δεύτερη δεν μπορούν να μεταφερθούν καρκινικά κύτταρα σε συνάνθρωπο.

«Καλό επίπεδο, στη δωρεά του μυελού των οστών»

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, στη δωρεά του μυελού των οστών και υπάρχει χρόνος να ψαχτούν οι διεθνείς βάσεις δεδομένων, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες δηλώνουν τη δωρεά και μάλιστα δίνουμε πολλά μοσχεύματα στο εξωτερικό.
Επίσης, στη χώρα μας πάμε πολύ καλά στους ζώντες δότες, που δίνουν ένα νεφρό και οι μεταμοσχεύσεις νεφρού που γίνονται στη χώρα μας είναι κατά 50% από ζώντες δότες και κατά το ήμισυ από αποβιώσαντες δότες, αν και οι ζώντες δότες δεν είναι πάντα συμβατοί.

https://magnesianews.gr

Post a Comment

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη