Top News

Ουροδόχος κύστη: Βιοσύνθεση και μεταμόσχευση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και της Ιατρικής έχει μεταμοσχευτεί σε παιδιά και έφηβους, όργανο το οποίο κατασκευάστηκε από τα ίδια τα κύτταρα των ασθενών στο εργαστήριο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα που δείχνει ότι έχουμε μπει στην εποχή της βιοσύνθεσης ανθρωπίνων οργάνων στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταμόσχευση τους σε ασθενείς με παθήσεις που απειλούν τη ζωή λόγω ανεπάρκειας οργάνων.

Στην εξέλιξη αυτή που αποτελεί ορόσημο της σύγχρονης Ιατρικής, γιατροί από το πανεπιστήμιο Wake Forest, κατασκεύασαν με βιοσύνθεση νέα ουροδόχο κύστη με τη βοήθεια κυττάρων από την ουροδόχο κύστη των ίδιων των ασθενών.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν ήταν η ακόλουθη:

  1. Πήραν κύτταρα από την ουροδόχο κύστη ασθενών. Τα κύτταρα αυτά ανήκαν σε δύο κατηγορίες που είναι βασικές για τη δομή της ουροδόχου κύστης: Μυϊκά κύτταρα και ουροθηλιακά κύτταρα
     
  2. Τα εν λόγω κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ειδικό θρεπτικό περιβάλλον στο εργαστήριο για να πολλαπλασιαστούν
     
  3. Στη συνέχεια τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ειδικό πλαίσιο στήριξης κατασκευασμένο από πρωτεΐνες κολλαγόνου σε σχήμα ουροδόχου κύστης. Μετά από τη μεταμόσχευση το πλαίσιο στήριξης απορροφιόταν
     
  4. Τα κύτταρα αφέθηκαν να πολλαπλασιαστούν και να οργανωθούν για 7 έως 8 εβδομάδες
     
  5. Μετά τον πολλαπλασιασμό στο ειδικό πλαίσιο στήριξης, τα κύτταρα δημιούργησαν ουροδόχο κύστη έτοιμη για μεταμόσχευση
     
  6. Οι γιατροί μεταμόσχευσαν στη συνέχεια την ουροδόχο κύστη που κατασκευάστηκε με βιοσύνθεση σε 7 ασθενείς, παιδιά και έφηβους που είχαν χρόνιες παθήσεις της ουροδόχου κύστης τους. Η νέα κύστη προσδέθηκε χειρουργικά στην κύστη που ήταν ανεπαρκής που ήδη είχαν οι ασθενείς
     
  7. Η παρακολούθηση διήρκεσε από 2 έως 5 χρόνια. Η λειτουργία της ουροδόχου κύστη βελτιώθηκε σημαντικά με μείωση της ακράτειας ούρων και προφύλαξη της νεφρικής λειτουργίας. Η ποιότητα ζωής των ασθενών παρουσίασε μεγάλη βελτίωση
     
  8. Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες που υπάρχουν όταν χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι διόρθωσης όπως για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται έντερο για την ανάπλαση της ουροδόχου κύστης

 Τα παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 4 έως 19 ετών που υποβλήθηκαν στην πρωτοποριακή αυτή μεταμόσχευση έπασχαν από μυελομηνιγγοκήλη. Πρόκειται για μια περίπλοκη γενετική πάθηση με ατέλεια της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει μεταξύ άλλων το νωτιαίο μυελό.

Ένα από τα κύρια προβλήματα των ασθενών με μυελομηνιγγοκήλη είναι η νευρογενής κύστη. Η ουροδόχος κύστη των ασθενών αυτών είναι μικρή και ανεπαρκής με ακράτεια ούρων.

Ασθενείς με παθήσεις της ουροδόχου κύστης, μπορεί να έχουν ψηλή πίεση στο ουροποιητικό τους σύστημα που δυνατόν να προκαλεί βλάβες και ανεπάρκεια στους νεφρούς. Συνήθως για την ανάπλαση της κύστης σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόσχευμα από το λεπτό έντερο ή το στομάχι. Είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

Η ανάπλαση της κύστης βελτιώνει την ακράτεια ούρων και προφυλάσσει τη νεφρική λειτουργία των νεφρών. Όμως τα μοσχεύματα εντέρου ή στομαχιού, έχουν συσχετισθεί με διάφορα σοβαρά προβλήματα (αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση, καρκίνος, πέτρες στους νεφρούς).

Η εξέλιξη αυτή είναι το πρώτο βήμα στην ικανότητα των γιατρών να κατασκευάζουν νέα όργανα και να αντικαθιστούν σε ασθενείς άλλα που παρουσιάζουν βλάβες και ανεπάρκεια. Οι πρώτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είχαν αρχίσει πριν 20 χρόνια.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες βιοσύνθεσης 20 διαφορετικών οργάνων και ιστών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η καρδία, το πάγκρεας, το συκώτι, το δέρμα, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχουν ελπίδες ότι μια μέρα η νέα αυτή τεχνική, θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Παράλληλα με την εν λόγω μέθοδο δεν θα υπάρχουν προβλήματα απόρριψης των οργάνων και ούτε ανάγκη για θεραπεία καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς για να αποφεύγονται οι απορρίψεις οργάνων.

Είναι βέβαια πολύ νωρίς για τη βιοσύνθεση και μεταμόσχευση πολύπλοκων οργάνων όπως η καρδία. Ίσως για τα αιμοφόρα αγγεία να δούμε γρηγορότερα εξελίξεις.

Όμως οι εξελίξεις αυτές μαζί με τις δυνατότητες που διαφαίνονται από τα αρχέγονα κύτταρα, μας εισάγουν σταδιακά σε μια νέα εποχή ανάπλασης και αντικατάστασης ανεπαρκών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος.


Post a Comment

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη