Η μονάδα στην οποία κάνει αιμοκάθαρση, όπως και στις τέσσερις από τις πέντε μονάδες της Λάρισας, υπάρχει ξεχωριστή είσοδος, με εξαίρεση αυτή του Γενικού νοσοκομείου της πόλης
Ο 54χρονος Λαρισαίος Βασίλης Μάρκου, πηγαινοέρχεται μέρα παρά μέρα στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση τα τελευταία 26 χρόνια, όπως και περισσότεροι από 10.000 αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα. Παρά το πρόβλημα της υγείας του
, ήταν ιδιαίτερα κινητικός και δραστήριος μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.Έκανε καθημερινά προπόνηση στο κολυμβητήριο κι έπαιρνε μέρος σε αγώνες, έχοντας στο ενεργητικό του χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, ως μέλος του Συλλόγου των Αθλούμενων Νεφροπαθών , καθώς και συμμετοχές σε κολυμβητικούς μαραθωνίους ως και 7 χιλιομέτρων, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων.
Ο κορωνοϊός και το lockdown έβαλαν ένα επώδυνο φρένο σε όλα αυτά.
Η κινητικότητά του τους τελευταίους μήνες περιορίζεται στη διαδρομή σπίτι – κλινική και πίσω στο σπίτι, καθώς και κάποιους περιπάτους. Ακόμη και στο σπίτι του αυτοπεριορίζεται και αποφεύγει να αγκαλιάσει τις δύο του κόρες.
“Ως άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα πρέπει να προσέχω πολλαπλά”, λέει στο iatronet και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους έχουν την υγεία τους αλλά δυσφορούν με τα περιοριστικά μέτρα. “Σε έναν βαθμό, καταλαβαίνω τον κόσμο, που είδε την καθημερινότητά του να αλλάζει απότομα. Από την άλλη τους καλώ να κοιτάξουν λίγο δίπλα τους, να αναλογιστούν ότι υπάρχουν ομάδες πολιτών που ζουν με παρόμοιους περιορισμούς εδώ και δεκαετίες και να το δουν διαφορετικά.
Για παράδειγμα, όσοι γκρινιάζουν γιατί δεν αντέχουν τη μάσκα, ας δουν τα παιδιά με καρκίνους και λευχαιμίες που τη φορούν 24 ώρες το 24ωρο για μεγάλο χρονικό διάστημα”, τονίζει.
Το μήνυμα ενόψει εορτών
Ο κ. Μάρκου αντιμετωπίζει με υπομονή την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά του λόγω της πανδημίας. “Το κολύμπι μου λείπει πολύ. Με βοηθάει σωματικά και ψυχολογικά. Πιο πολύ όμως μου λείπει που δεν μπορώ να αγκαλιάσω την οικογένειά μου. Έχω αυτοπεριοριστεί στον δικό μου χώρο στο σπίτι και δεν αγκαλιάζω τα παιδιά μου. Οι διαδρομές μου είναι μόνο σπίτι-μονάδα και μονάδα-σπίτι, καθώς και λίγο περπάτημα”, επισημαίνει.
Ο 54χρονος δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο, όταν έρθει η ώρα, και καλεί όλους να κάνουν το ίδιο, ενώ στέλνει μήνυμα στους συμπολίτες του ενόψει των εορτών. “Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε. Λίγη προσοχή παραπάνω από όλους μας. Ξέρω οι μέρες που έρχονται είναι γιορτινές. Φέτος θα είναι διαφορετικά. Θα ξημερώσει μια άλλη μέρα, καλύτερη και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Καλές γιορτές σε όλους”.Σε αυξημένο κίνδυνο οι νεφροπαθείς
Οι νεφροπαθείς έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης από COVID-19. “Είμαστε μια πολύ ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Οι πιο πολλοί έχουν και σακχαρώδη διαβήτη, άλλοι έχουν καρδιοπάθειες και άλλα υποκείμενα νοσήματα, ακόμη και καρκίνους. Σε περίπτωση που νοσήσουν έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να μην τα καταφέρουν και να πεθάνουν”, λέει και παραπέμπει στην τραγωδία του Απριλίου στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου, με τα δεκάδες κρούσματα και τους πολλούς θανάτους νεφροπαθών, αλλά και τους πρόσφατους θανάτους στον γειτονικό Βόλο, όταν η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του “Αχιλλοπούλειου” μετατράπηκε σε υγειονομική “βόμβα”.
Κρούσματα Covid έχουν καταγραφεί και μεταξύ των συνολικά 220 αιμοκαθαρόμενων της Λάρισας, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τη μονάδα αιμοκάθαρσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Οι μη Covid νεφροπαθείς, όπως ο ίδιος, παραπέμπονται στις τρεις ιδιωτικές νεφρολογικές μονάδες της Λάρισας, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Τα μέτρα προφύλαξης είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
“Πηγαίνουμε χωρίς συνοδούς, κάνουμε θερμομέτρηση στην είσοδο, φυσικά φοράμε μάσκα και τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα, ενώ κάθε Παρασκευή κάνουμε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό. Κάθε Κυριακή η μονάδα αποστειρώνεται με ειδικά μηχανήματα”, σημειώνει ο κ. Μάρκου, ο οποίος εξυπηρετείται στο Ιασώ Θεσσαλίας. Η μονάδα έχει αυτόνομη είσοδο, χωριστή από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της κλινικής. Όπως λέει, το ίδιο συμβαίνει στις τέσσερις από τις πέντε μονάδες της Λάρισας, με εξαίρεση αυτή του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης. “Εκεί η μονάδα βρίσκεται στον 4ο όροφο και οι αιμοκαθαρόμενοι για να την προσεγγίσουν περνούν πρώτα από την ογκολογική και την καρδιολογική κλινική. Έχουμε ζητήσει να φύγει από εκεί και να μεταφερθεί στο ισόγειο”, αναφέρει.
Το μήνυμα ενόψει εορτών
Ο κ. Μάρκου αντιμετωπίζει με υπομονή την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά του λόγω της πανδημίας. “Το κολύμπι μου λείπει πολύ. Με βοηθάει σωματικά και ψυχολογικά. Πιο πολύ όμως μου λείπει που δεν μπορώ να αγκαλιάσω την οικογένειά μου. Έχω αυτοπεριοριστεί στον δικό μου χώρο στο σπίτι και δεν αγκαλιάζω τα παιδιά μου. Οι διαδρομές μου είναι μόνο σπίτι-μονάδα και μονάδα-σπίτι, καθώς και λίγο περπάτημα”, επισημαίνει.
Ο 54χρονος δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο, όταν έρθει η ώρα, και καλεί όλους να κάνουν το ίδιο, ενώ στέλνει μήνυμα στους συμπολίτες του ενόψει των εορτών. “Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε. Λίγη προσοχή παραπάνω από όλους μας. Ξέρω οι μέρες που έρχονται είναι γιορτινές. Φέτος θα είναι διαφορετικά. Θα ξημερώσει μια άλλη μέρα, καλύτερη και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Καλές γιορτές σε όλους”.
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.