Νοσοκομεία σε όλες τις ΗΠΑ πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, σε ασθενείς που είναι σοβαρά άρρωστοι από κορωνοϊό, καθώς αυτή είναι η τελευταία τους ελπίδα.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά στους πνεύμονές τους, ώστε η μοναδική ελπίδα για επιβίωση είναι η μεταμόσχευση. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 11 μεταμοσχεύσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στο Νέο Μεξικό, το Τέξας, το Ουισκόνσιν, την Φλόριντα. Και όλες αυτές σε ασθενείς ηλικίας 28 ετών έως και 62.
Στο νοσοκομείο Northwestern Medicine στο Σικάγο, που ήταν
το πρώτο κέντρο που πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση στις ΗΠΑ για ασθενή με κορωνοϊό, έχει κάνει περισσότερες από τις μισές επεμβάσεις – σύνολο 7. Οι γιατροί λένε ότι έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον άλλες 3 στο νοσοκομείο και πιστεύουν ότι, στο μέλλον, οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις μπορεί να είναι τυπικές για ασθενείς που βρίσκονται στο χείλους του θανάτου.«Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι η απόλυτη τελική θεραπεία για επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό» δήλωσε ο ΔΡ. Σάμιουελ Κιμ, χειρουργός του νοσοκομείου. «Προφανώς δεν την χρειάζονται όλοι την μεταμόσχευση πνευμόνων. Οι πιο άρρωστοι κάνουν την εγχείρηση αυτή, αυτή την στιγμή, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερους ασθενείς με χρόνια καταστροφή των πνευμόνων να υποβάλλονται σε αυτή την διαδικασία… θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες».
Γιατί είναι δύσκολες οι μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό
Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι πολύ πιο δύσκολες για τους ασθενείς με κορωνοϊό λόγω της σοβαρότητας της βλάβης που προκαλεί ο ιός στο όργανο. Επιπλέον, οι γιατροί πρέπει να περιμένουν να καθαρίσει το σώμα από τον ιό αλλά και να βεβαιωθούν ότι λειτουργούν καλά τα υπόλοιπα όργανα.
Ο Δρ. Ανκίτ Μπαράτ, επικεφαλής της της θωρακικής χειρουργικής και διευθυντής χειρουργικής στο Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνευμόνων στο Northwestern Medicine, δήλωσε στην Daily Mail, πως η ζημιά στους πνεύμονες μοιάζει με «έκρηξη βόμβας» και είπε ότι για τους περισσότερους μη-covid ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνευμόνων, η δομή των οργάνων αυτών διατηρείται αρκετά καλά ώστε να μπορούν οι γιατροί να αναγνωρίσουν όλα τα μέρη. Όμως, οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν συχνά τόσο μεγάλη βλάβη και επιπλοκές, όπως η κατάρρευση του πνεύμονα, ώστε το μόνο που μένει είναι κομμάτων νεκρών ιστών και πύον. Επίσης ο γιατρός πρόσθεσε: «Τα σώματά τους μόλις και μετά βίας διατηρούνται ζωντανά. Υπάρχει ένα είδος καταστροφής των πνευμόνων που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου».
Η ομάδα του ήταν αρχικά δύσπιστη σχετικά με την εκτέλεση μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε ασθενείς με κορωνοϊό λόγω των κινδύνων της εγχείρησης.
Η μεταμόσχευση σε μια 28χρονη
Ωστόσο, αυτό άλλαξε τον Ιούνιο όταν η 28χρονη Μάιρα Ραμίρεζ, από το Σικάγο, η οποία πέρασε 6 εβδομάδες σε αναπνευστήρα και οι πνεύμονές της έδειξαν σημάδια μη αναστρέψιμης βλάβης. Στα τέλη Απριλίου, η Ραμίρεζ άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα όπως διάρροια, απώλεια γεύσης και οσμής και πυρετό. Επισκέφθηκε τα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου το προσωπικό διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οξυγόνου της ήταν εξαιρετικά χαμηλά. Όπως λέει ο γιατρός, βλέποντας μια παλαιότερη φωτογραφία της: «Ήταν μια νεαρή όμορφη γυναίκα που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν τόσο γεμάτη ζωή. Τότε, μάθαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ριζικά διαφορετικό. Αυτή ήταν η μόνη ευκαιρία που είχε. Νόμιζα ότι ήταν ένας κίνδυνος που άξιζε να πάρουμε».
Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, και παρόλο που ο δρόμος προς την ανάρρωση ήταν μακρύς και δύσκολος, η Ραμίρεζ λέει ότι τα πάει καλά. Πριν από δύο εβδομάδες μοιράστηκε στο Facebook: «Πέντε μήνες από τότε που έλαβα τους νέους μου πνεύμονες λόγω κορωνοϊού. Ο χρόνος πέρασε».
Μια 48χρονη νοσοκόμα χωρίς άλλη ελπίδα για ζωή
Δεν είναι όμως όλοι οι ασθενείς μόνο από το Σικάγο. Κάποιοι προέρχονται από άλλα μέρη της χώρας και μία από αυτούς ήταν η 48χρονη Κάρι Γουέγκ, νοσοκόμα μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών από το Γουέστφιλντ της Ιντιάνα, η οποία ήταν η 6η ασθενής που έλαβε μεταμόσχευση πνευμόνων στο Northwestern.
Η Γουέγκ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό τον Ιούλιο και εμφάνισε συμπτώματα όπως δύσπνοια και απώλεια γεύσης και μυρωδιάς. Ο σύζυγός της Ρόντνεϊ και οι δύο γιοι της – ηλικίας 13 και 14 ετών – επίσης προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά εμφάνισαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. «Αρρώστησα βαριά. Οι πνεύμονές μου δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά» δήλωσε η ίδια στην Daily Mail. «Ήμουν στο υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης που θα μπορούσα να λάβω. Χρειαζόμουν μια μηχανή παράκαμψης των πνευμόνων».
Αυτές οι μηχανές που ονομάζονται μηχανές εξωσωματικής μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO) αντλούν και οξυγονώνουν το αίμα ενός ασθενούς εκτός σώματος, το οποίο επιτρέπει στην καρδιά και τους πνεύμονες να ξεκουράζονται. Ένας από τους γιατρούς στο οποίο νοσηλευόταν η Γουένγκ – το St Vincents’s – είπε ότι δεν υπήρχε ελπίδα για ανάρρωση για την 47χρονη.
Ωστόσο, μια μέρα πριν από τα γενέθλιά της, μεταφέρθηκε στο Northwestern Medicine και μπήκε στη λίστα μεταμοσχεύσεων. Στις 2 Οκτωβρίου, 10 εβδομάδες μετά την αρχική θετική διάγνωση, ο Γουένγκ ξύπνησε με νέους πνεύμονες. Όπως λέει ο σύζυγός της: «Της είπα: ‘Αυτοί οι πνεύμονες είναι το δώρο των γενεθλίων σου’ και μου απάντησε: ‘Ο ένας πνεύμονας είναι για τα γενέθλιά μου και ο άλλος πνεύμονας για τα γενέθλιά σου. Αλλά της ανταπάντησα: ‘Όχι, αυτοί οι πνεύμονες είναι το δώρο των γενεθλίων σου και το ότι είσαι ζωντανή είναι το δικό μου δώρο’».
Όπως λέει η 47χρονη, η οποία αναμένεται να μείνει σε αποκατάσταση για 3-4 εβδομάδες ακόμη, το πρώτο πράγμα που ανυπομονεί να κάνει, είναι να αγκαλιάσει τους γιους της. Είπε ότι θέλει να παροτρύνει όποιον ακούει, πως θα πρέπει να πλένει επιμελώς τα χέρια του, να φοράει μάσκα και να μείνει στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να εγγραφεί για δωρητής οργάνων. «Μπορείς να σώσεις τόσες πολλές ζωές ανθρώπων» τόνισε προσθέτοντας: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στην οικογένεια του δωρητή των οργάνων μου γιατί χωρίς αυτά ίσως να μην ήμουν ζωντανή».
Ο 54χρονος γιατρός που κατάφερε να ξαναπερπατήσει μετά την μεταμόσχευση
Ένας άλλος ασθενής, ο 54χρονος Άντριου Λόρενς, πιθανότατα προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό κατά την θεραπεία άλλων ασθενών σε ένα νοσοκομείο στο Ρίο Γκράντε Βάλεϊ. Όταν ο Λόρενς αρρώστησε τον Ιούλιο και στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός, πίστευε ότι θα ανάρρωνε σε δύο εβδομάδες. Αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου του είπαν ότι πιθανώς χρειαζόταν μεταμόσχευση διπλού πνεύμονα, αλλά πως θα έπρεπε να πάει στο Σικάγο. Ο Λόρενς ήταν ο 5ος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και πρόσφατα κατάφερε να περπατήσει ξανά για λίγο.
Όπως λέει ο γιατρός Μπαράτ: «Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από την φροντίδα αυτών των ασθενών είναι πως η ποικιλομορφία είναι αρκετά τρομερή. Αυτό που μας υπενθυμίζει είναι πως ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε. Κι ενώ οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός».
https://www.iefimerida.gr
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.