Χαμηλά τα επίπεδα δωρητών οργάνων στην Κύπρο-Μόλις 6,5 ανά ένα εκατομμύριο


Το ποσοστό δωρητών οργάνων στην Κύπρο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων, Χρυστάλλα Δεσπότη, η οποία σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Κύπρος είχε μόλις πέντε δότες οργάνων.
Σύμφωνα με την Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων αν και αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 900 ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και κάνουν αιμοκάθαρση, εντούτοις σημείωσε μόλις 70 άτομα συμπεριλαμβάνονται στην εθνική λίστα εν αναμονή νεφρού.
 Σημείωσε ότι στην Κύπρο γίνονται μόνο μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι όταν υπάρξει δωρεά οργάνων αυτά προσφέρονται σε χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και από τις οποίες επωφελούνται και Κύπριοι ασθενείς, οι οποίοι αναμένουν στις λίστες για μεταμόσχευση.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις, πέραν νεφρού ή παγκρέατος, παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, όπου  διενεργούνται μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, μέρους του λεπτού εντέρου ή ακόμη και συνδυασμού οργάνων και με τα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας και από τις οποίες επωφελούνται οι Κύπριοι ασθενείς που αναμένουν στις λίστες για μεταμόσχευση.

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι εντελώς δωρεάν, τόσο για τον δότη όσο και για τον λήπτη και γίνεται μόνο με κρατική εποπτεία, προκειμένου να αποφεύγονται τα ενδεχόμενα εμπορίας οργάνων και άλλων παράνομων και επικίνδυνων φαινομένων.

Το ΚΥΠΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων, αλλά και της διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παρουσίαση της εκδήλωσης, υπό τον τίτλο «Δώσε ότι πιο πολύτιμο. Γίνε δωρητής Οργάνων», επικοινώνησε με την κ. Δεσπότη, η οποία τόνισε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού δοτών στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο Αρχείο Δοτών του Υπουργείου Υγείας γύρω στους 4.100 δυνητικοί δότες, για να σημειώσει ότι με βάση πλέον τη νομοθεσία η ευθύνη περνάει στους πολίτες, ώστε με την υπογραφή τους να καταστούν δότες οργάνων μετά το θάνατο τους.

«Ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να πάρει την ευθύνη στα χέρια του και έχει τη δυνατότητα να το κάνει με τη συμπλήρωση του εντύπου ως δυνητικός δότης οργάνων», είπε.


6,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού
Αναφερόμενη σε περαιτέρω στοιχεία, η κ. Δεσπότη είπε ότι οι περισσότερες χώρες ενώ έχουν πάνω από 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με καλύτερη την Ισπανία που έχει 49 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Κύπρος έχει μόνο 6,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ερωτηθείσα αν τα ποσοστά σημειώνουν αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η κ. Δεσπότη είπε ότι «αύξηση παρατηρήθηκε μόνο το 2017, όταν η Κύπρος έφτασε τους 10 δότες».

Δώρο ζωής σε 550 ασθενείς σε 33 χώρες από το Καραϊσκάκειο
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του το Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Πόπη Κανάρη,  ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου πως το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει μια πολύχρονη εμπειρία στην εγγραφή δοτών μυελού των οστών,  κρατώντας την Παγκόσμια πρωτιά,  σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου, δίνοντας δώρο ζωής σε 550 ασθενείς σε 33 χώρες.

Είμαστε, είπε, «πολύ  περήφανοι για  αυτήν  πρωτιά, γιατί ανυψώνουμε το ανάστημα  μας ως λαός και ως  κοινωνία, αφού οι 190.000 δότες στο Αρχείο μας είναι όλοι εθελοντές. Νοιώθουμε δυνατοί και αυτή τη δύναμη μας τη δίνουν οι εθελοντές μας, οι σύμμαχοι μας και οι υποστηρικτές μας, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, όπως οι μικροί μαχητές καρκίνου με σπάνια νοσήματα. Από  αυτή τη δύναμη αντλούμε αισιοδοξία την οποία οφείλουμε να μεταφέρουμε σε κάθε ασθενή μας και το χαμόγελο σε κάθε παιδί με  καρκίνο».


Αναφέρθηκε γενικότερα στις μεταμοσχεύσεις, λέγοντας ότι συνδέονται με ένα πλήθος ερωτημάτων, κυρίως ηθικών, αλλά και θρησκευτικών, νομικών και ιατρικών, που οδηγούν σε επιφύλαξη πολλούς ανθρώπους να γίνουν εθελοντές δότες.

Όπως είπε η κ. Κανάρη «οι μεταμοσχεύσεις είναι ο χώρος όπου δοκιμάζονται οι αξίες και οι προτεραιότητες της κοινωνίας και μετρείται έμπρακτα ο αλτρουϊσμός και η αγάπη των ανθρώπων», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η προσφορά ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση είναι πράξη υψίστης αγάπης».

«Θα πρέπει, όμως, να τίθενται πάντα ηθικοί κανόνες, η τήρηση των οποίων θα εγγυάται την παραμονή των μεταμοσχεύσεων στα σωστά πλαίσια. Οι κανόνες αυτοί, στην περίπτωση ζώντων δοτών, θα πρέπει να διασφαλίζουν το ελεύθερο και αβίαστο της προσφοράς, καθώς και την αποτροπή της εμπορικής εκμετάλλευσής τους», ανέφερε.

Στην περίπτωση των πτωματικών δοτών, ανέφερε ότι «θα πρέπει να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων, και σε χρόνο ανύποπτο για το βιολογικό του τέλος, έγγραφη συγκατάθεση του δότη».

Διακαναλικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας Άλφα- ΡΙΚ
Στο μεταξύ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων, διοργανώνεται στις 11 Οκτωβρίου του 2020, στις 17:00, ο Διακαναλικός Αγώνας Ποδοσφαίρου μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών Άλφα και ΡΙΚ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, είπε ότι θα γίνει ένας μίνι ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Άλφα και του ΡΙΚ, με φιλοξενούμενος και κόσμο των δύο σταθμών, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας σε σχέση με το θέμα της δωρεάς οργάνων.

Όπως είπε ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Α’ Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Δομετίου, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα θα προσφέρονται δωρεάν ποτά και φαγητά από την LIDL Κύπρου.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στην Κύπρο πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και να ξεφύγουμε από τα ταμπού μας», για να προσθέσει ότι «σιγά σιγά πρέπει να οργανωθούμε, ξεκινώντας από μικρές ηλικίες εκμεταλλευόμενοι το σχολείο, το Πανεπιστήμιο και χώρους όπου μπορεί η κουλτούρα να τροποποιηθεί».

Αν αντιληφθούμε, είπε, «τι σημαίνει μια δωρεά οργάνων με την έννοια της συνέχισης της ζωής, τότε πιθανότατα τα πράγματα να γίνονται σιγά σιγά πιο εύκολα και σε βάθος χρόνου η Κύπρος να βρεθεί σε ένα σημείο, που να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή να καλύπτονται Κύπριοι που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες».


Γιατί διστάζουν οι Κύπριοι
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι Κύπριοι διστάζουν να γίνουν δότες, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως είναι πολλές οι απορίες του κόσμου και είναι και τα ταμπού, για να σημειώσει ότι η «ανεπαρκή ενημέρωση και η άγνοια φαίνεται να χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία, σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις γενικότερα».

«Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά, γιατί είναι άδικο να χάνονται μοσχεύματα μόνο και μόνο επειδή δεν γνωρίζουμε καλά το αντικείμενο», πρόσθεσε.

http://www.reporter.com.
https://www.nefropatheis.gr

Post a Comment

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη