Καμπάνια για δότες Μυελού των Οστών


“Ενημερώσου, κάνε την αίτηση δότη· δώσε δείγμα σάλιου με μπατονέτα: Βγάλε γλώσσα!”. Με αυτό τον τρόπο προτρέπει το σύνθημα του ΚΕΔΜΟΠ, με αφορμή (το περασμένο Σάββατο) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, όλους όσοι είναι από 18 έως 40 ετών και επιθυμούν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες.

Για να γίνει ο καθένας, απλά, με μία μπατονέτα, η ηρωίδα ή ο ήρωας εκατοντάδων μικρών και μεγάλων που νοσούν

από καρκίνο του αίματος. Και στη σπάνια περίπτωση που βρεθεί συμβατός/ή, προσφέρει αίμα με μία μέθοδο παρόμοια της αιμοδοσίας και σώζει ένα παιδί ή έναν ενήλικο που νοσεί από καρκίνο του αίματος 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΛΙΓΟ ΣΑΛΙΟ, ΛΙΓΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο εθελοντής δότης/δότρια μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του. Οταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέλφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειάζονται πολλοί για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενή να βρει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικοι και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.

ΤΟ ΚΕΔΜΟΠ

Το ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε Ζωή" είναι κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, ώστε να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος, με μόνη ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν συμβατό εθελοντή δότη που θα τους «χαρίσει» ζωή. Πώς; Εάν κάποιος, απαντά το Κέντρο, είναι μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών. Είναι σημαντικό, επίσης, να επισημάνουμε ότι η ένταξη στη δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ;

Στην ερώτηση γιατί να γίνει κάποιος δότης, το ΚΕΔΜΟΠ επισημαίνει μια… λεπτομέρεια πολύτιμη για τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν την καθημερινή αγωνία μέχρι να βρουν τον συμβατό τους δότη που θα τους σώσει τη ζωή, και ειδικά τα μικρά παιδιά: Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν. Εμείς μπορούμε, απλά δίνοντας λίγο σάλιο και αν βρεθούμε συμβατοί, τότε μπορεί ο δότης/δότρια να χαρίσει ζωή απλά δίνοντας αίμα.

ΚΑΘΕ 4 ΛΕΠΤΑ

Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε ότι κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος. Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία και για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά μόλις 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από την οικογένειά τους. Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης; Το πρώτο βήμα στη διαδικασία εγγραφής στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι η ενημέρωση. Αυτό μπορεί να γίνει σε εξειδικευμένο χώρο όπου μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του ή σε σχετική εκδήλωση, που διοργανώνουν φορείς όπως ο Σύλλογος «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος» στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια, για την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος, γίνεται λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) ή αίματος (5-6 ml αίματος – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος).


ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;

Εκτός από μια σχετική με το αντικείμενο εκδήλωση, στην Καλαμάτα για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης μυελού των οστών, απευθύνεται στο «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος»: Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210 46900. Website: www.kyttaroaimatos.gr. Email: mmakal@otenet.grFacebook: archegonokyttaroaimatos.

Επίσης, στην περιοχή της Τριφυλίας, μπορεί να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αιμοδοσίας, όπου εκεί θα ενημερωθεί και θα εγγραφεί ως εθελοντής δότης μυελού των οστών: Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27613 60112

ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η διαδικασία εγγραφής μπορεί να γίνει και από το σπίτι, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στον σύνδεσμο: https://www.xarisezoi.gr/pos-mporo-na-gino-ethelontis/ και θα σταλεί στον αιτούντα, σε διάστημα περίπου ενός μήνα, φάκελος που θα περιέχει: α) Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών. β) Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Κι αφού λοιπόν ακολουθηθεί μία από τις προαναφερόμενες διαδικασίες εγγραφής, στη συνέχεια το "Χάρισε Ζωή" προχωρά σε: Καταγραφή της αίτησης και του δείγματος. Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος (HLA τυποποίηση). Ενταξη στην ελληνική (ΕΟΜ) και την παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών (BMDW).

Η ενημέρωση του δότη για την ένταξή του στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών γίνεται κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο ή Οκτώβριο, μέσω email ή sms. Ολοι εξάλλου οι δότες του ΚΕΔΜΟΠ εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr) και στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών (www.bmdw.org)

ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ

Το τρίτο βήμα θα συμβεί αν ο δότης/δότρια βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή. Τότε το "Χάρισε Ζωή" τον/την ενημερώνει ότι βρέθηκε συμβατός με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση και ρωτά εάν συνεχίζει να μπορεί και να επιθυμεί να κάνει τη δωρεά. Εάν ναι, καλείται για τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς ο δότης/δότρια πρέπει να είναι πλήρως υγιής, για να έχει τη μοναδική ευκαιρία να χαρίσει ζωή σε έναν άνθρωπο! Η δωρεά πραγματοποιείται από το αίμα με μια μέθοδο που ονομάζεται λευκαφαίρεση κι είναι σαν να δίνει αίμα

https://eleftheriaonline.gr

Post a Comment

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη